10 parasta (lähes) aineetonta joululahjaideaa mitä voit toivoa

Vähän päälle kuukausi jouluaattoon, joten alkaa olemaan jo aika miettiä joululahjoja. Meidän perheessä on sovittu, että lahjoja ei hankita. Ainakaan ei mitään turhaa. Ei edes meidän pojalle. Pyrimme siis hankkimaan lahjat, jotka ei lisää asuntomme tavaramäärää ja josta jää mukava mieli pidemmäksi aikaa. Poikamme tapauksessa, hän ei vielä ymmärrä  lahjojen päälle ja tulevan joulun lahjat tuottaa iloa vasta sitten isompana.

Olen ihminen, joka pitää lahjojen saamisesta. Ja toki antaminenkin on kivaa. Lahjojen valinta lahjansaajaa ajatellen on osa antamisen rituaalia. Ja toisinaan se onkin se kaikista kinkkisin vaihe. Mitä antaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Tai jonka mausta et sittenkään ole ihan varma. Entäs sitten teinit ja varhaisteinit, joille ei enää käykään ne tädin neulomat villasukat? Ajanmyötä on omiin nurkkiin tavaraa kertynyt jo sen verran pölyttymään, että lisää ei niitä tarvitse ja näin ollen olen alkanut arvostamaan (riihikuivan käteisen lisäksi) elämyslahjoja. Minä lasken elämyslahjaksi sellaisen lahjan, joka on hävitettävissä/kulutettavissa/käytettävissä hyvällä mielin, eikä tarvitse miettiä miten turhasta pääsee eroon loukkaamatta toisen tunteita. Tämä on minun ehdotelma kymmenestä elämyslahjasta, joita mielelläni itse otan vastaan tai annan toiselle:

 1.Museokortti

museokortin-etupuoliMuseokortti on voimassa koko maassa. Kaikkiin museoihin kortti ei käy ja erikoisnäyttelyihin voi joutua maksamaan pienen välimaksun, mutta kortti käy pääsylippuna yli 230 museoon. Kortti maksaa 59 € ja on voimassa ensimmäisestä käyttökerrasta vuoden. Eikä käyntikertoja per museo ole rajoitettu, joten sillä pääsee esim. Harjamäen sairaalamuseoon vaikka jokapäivä, jos siltä tuntuu.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Museossa käynti sivistää ja rikastuttaa. Kun menen museoon, menen katsomaan jotakin, aistimaan jotakin. Itse en useinkaan tutustu näyttelyyn etukäteen, jolloin kuljen aistit herkempänä ja otan vastaan näyttelyn kokemuksena. On ihastuttavaa löytää uusia asioita ja yllättyä kokemastaan. Museosta lähtee aina ulos yhtä kokemusta rikkaampana.
 • Miksi antaisin lahjaksi: Edullinen koko vuotta ajatellen, sopii lähes jokaisen ikäiselle ja käyttökohteita useita. Lapsista ei useinkaan maksua peritä, joten jos vaikka pääkaupunkilaisen näkökulmasta katsottuna Luonnontieteelliseen museoon aikuisen lippu maksaa 13€ per käynti ja alle 7-vuotiaasta pääsee ilmaiseksi, niin eihän tuo ole kuin neljä käyntiä ja museokortti on lähes maksanut itsensä takaisin.

2. Lahjakortit

(hieronta, kampaaja, Day Spa, Siivoan teillä yms.) Lahjakortteja on monenlaisia, eikä kaikkia tarvitse ostaa. Lahjakortti voi olla henkilökohtainen palvelus tai lupaus. Lupaus ystävälle tehdä ruokaa  teemalla ”Makumatka Italiaan” voi olla kummallekin, antajalle ja saajalle, piristävä kokemus. Puoliso todennäköisesti arvostaa hierojaa tai Day Spa lahjakorttia.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Hieronta, Day Spa yms. on itselleni hemmotteluja, joita mielellään käyttäisi enemmän, mutta sitten tulee tuo finanssipuoli vastaan. Hemmottelusta nauttii myös enemmän, kun tietää, että siitä ei tarvitse itse maksaa. Ottaisin itse mielelläni vastaan ns. Avoimen lahjakortin, missä itse voi valita hoidon/palvelun.
 • Miksi antaisin lahjaksi: Lupaus-lahjakortti on jopa ilmainen. ”Kesäsiivous”, ”Lenkkiseuraksi”,”Autotallin putsausapu”, jotain minkä pystyy pitämään ja joka tuo iloa saajalle. Tuossa ei ole kyse kuin viitseliäisyydestä. Ostettu lahjakortti on oikein kohdistettuna täydellinen lahja! Kaljulle en antaisi lahjakorttia parturiin, mutta  pienellä vaivalla, varmasti löytyy se oikea kohde.

3. Liput – Leffa-, konsertti-, teatteri- ja festariliput (tai vastaavat tapahtumat)

Esim.Finnkino myy lippupaketteja, mutta kannattaa kysäistä paikalliselta/lähialueen elokuvateatterilta, onko heillä myös saatavissa lahjakortteja yms. minkä voi käyttää elokuviin. Konserttiliput voi olla vaikeampi, kun ei voi tietää oikeata ajankohtaa, mutta senhän voi selvittää kysymällä. Lippuja myyviin yrityksiin on saatavilla myös lahjakortteja, jolloin saaja voi valita itse menokohteensa.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Aika monesti on jo tiedossa joku tapahtuma, mihin olisi kiva mennä. Minulle tämä on ensi vuoden Ilosaarirock, johon olen pyytänyt mieheltäni festarilipun.
 • Miksi antaisin lahjaksi: Lipuilla saa järjestettyä yhteistä tekemistä (kun lipun ostaa itselleen ja toiselle). Tämäkin on taitolaji, että osuu oikean tyyppinen tapahtuma, mutta siinä tapauksessa taas ne avoimet lahjakortit on varma ratkaisu. Leffaliput sellaiselle, joka käy leffoissa on varmasti varma valinta.

4. Ravintolailta 

Hyvää ruokaa ja juomaa ei ole koskaan liikaa. Seurustella porukalla tai intiimisti kahdenkesken on suunnittelun arvoinen asia, ja vaihtoehtoja on maailman täynnä.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Koska pidän ruoasta 🙂 Tarvitseeko tuota tarkemmin enää perustella. Mieheni on yleensä synttärilahjaksi viennyt minut syömään.  Kokeilen mielelläni uutta ravintolaa, mutta myös tuttua tutummatkin annokset kyllä käy.
 • Miksi antaisin lahjaksi: Joskus voi olla hyvä tarjota sille pienten lasten  kaveripariskunnalle laatuaikaa kahden kesken (etenkin jos lahjaan kuuluu lisäksi lastenhoitoapu kaupan päälle) tai miksi ei omille vanhemmille uusia kokemuksia. Kimppalahja kavereiden kesken voi toimia myös, jos yllätysmomenttia ei kaivata (ja ei, ei se ole sama, että kaikki maksaa omat ruokansa 🙂 )

5. Stadion.fi keräys

logo.pngTässä toki voi olla mikä muukin keräys tahansa, mutta tämä valikoitui meidän joululahjalistalle. Keräyksissä kerätään varoja johonkin toimintaan. Stadionin keräyksessä kerätään varoja, että Helsingin Olympia Stadion saadaan varusteltua ajanmukaisesti ja sille kuuluvalla arvokkuudella.

 • Miksi antaisin lahjaksi: Poikamme joululahja 2016 on, että hän saa nimensä Stadionin seinään.Todennäköisesti nimikyltti (tai miten se toteutuukaan) ei tule olemaan suurin suuri, mutta siellä se tulee olemaan toivottavasti vielä silloinkin, kun hän on minun iässä. Se tulee olemaan huomattavasti pysyvämpi, kuin mikään lelu minkä hänelle ostaisimme. Samalla pääsimme osallistumaan Stadionin varusteluun.

6. Hyväntekeväisyys

Kohteita löytyy useita niin kotimaassa kuin ulkomailla. En ala nimeämään erikseen yhtään, koska kohteita löytyy satoja/tuhansia ja jokainen voi päättää omalla kohdallaan mikä on se hänelle tärkein. Hyväntekeväisyyttä voi harrastaa myös ihan omassa naapuristissa, eikä se välttämättä vaadi rahallista panostusta. Naapurin vanhuksen muistaminen esim. oman ajan tai työpanoksen antamisella.

 • Miksi antaisin lahjaksi: Hyväntekeväisyys kohteen voi valita itse. Kun antaa omasta, auttaa sillä toista. Perheenjäsenet voivat keskenään sopia, että tänä vuonna ei lahjoja osteta, vaan lahjarahat annetaan kohteeseen X. (Todennäköisesti koko lahjoihin menevää summaa ei edes tule annettua, vaan jokin muu mukava pyöreä summa)

7. Kummitoiminta

Kuuluu edelliseen hyväntekeväisyys -kategoriaan, mutta tässäkin kohteita on monia. Kummikohteen voi valita ja siinäkin päättää paljonko rahaa tai aikaa asiaan käyttää.

 • Miksi antaisin lahjaksi: Lapsemme on Saimaannorpan kummi (WWO). Tämä kummeus ei ollut joululahja vaan ihan muuten vain hankittu. Kummeuden voi antaa toiselle lahjaksi, jolloin lahjan antaja maksaa kuukausimaksun (Valitsin lahjoitus summaksi 8 € / kk).

8. Elämänlahjaverenluovutus, elintenluovutustestamentti,  yms.

index

Tämä lahja ei maksa mitään, annat vain itsestäsi. Tämä on henkilökohtainen asia, jota myöskään en lähde tarkemmin ruotimaan, mutta esimerkiksi verenluovutus on erittäin tärkeää toimintaa. Verta tarvitaan päivittäin, mutta etenkin juhlapyhien aikaan tarve kasvaa. Jos itse ei pysty luovuttamaan verta, voi aina osallistua muuhun toimintaan, joka kamppanjoi verenluovutuksen puolesta.

 • Miksi antaisin lahjaksi: Olen ennen raskausaikaa luovuttanut verta yli 20 kertaa. Verisolut uusiutuvat, joten en menetä mitään, vaikka luovutankin verta. Verenluovutuksen jälkeen saa luovutuspisteeltä vähintään kahvia/teetä, mehua ja jotakin syötävää. Itselleni luovutus on luonnollinen asia. Yleensä olen käynnyt yksin, mutta mikään ei estä keräämästä porukkaa kasaan ja mennä kimpassa. Varaamalla ajan etukäteen, ei tarvitse jonottaa, joten pikainen luovutus työpäivän keskelläkin on mahdollista.

9. Tee-se-itse -herkut

Itsetekemät sinapit, karkit, kakut, leivonnaiset, piparit, tortut, eli kaikki minkä voi hävittää syömällä. Valmiiksi ostettu herkku voi heijastaa aivan yhtä paljon antajan tunteita, kuin itsetekemäkin, mutta itsetehdyn lahjan eteen on tehty muutakin kun valitsemisen ja ostamisen vaiva. Lahjan voi tehdä yhdessä lapsen, puolison, isovanhempien, ystävien, naapurin yms. kanssa, jolloin tekemisestä tulee hauska tilaisuus (OK, ehkä ei aina perheen kesken, mutta leikitään, että kaikki menee kuin Strömsössä). Kun lahja on käytännöllisesti vielä pakattu, niin ei tarvitse miettiä sitten sitä tarjoiluastiaakaan.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Itsetekemä on aina itsetekemä ja kertoo tekijästä. Ystävämme tekee vuosittain Sinappia, joka on hauska saada.Karkit ja muu hyvä häviää kyllä parempiin suihin viimeistään, kun lapsi nukahtaa 😉
 • Miksi antaisin lahjaksi: Ei tarvitse murehtia lahjojen ostamisesta. Pari vuotta sitten tein siskoilleni lahjaksi viikunahilloa, pipareita, minttunappeja ja mitähän kaikkea pientä siinä olikaan. Niitä oli mukava askarrella, ja olivat mukavaa joulun odotuspuuhaa. En ollut tehnyt hilloa enkä minttunappeja ennen, joten rohkeasti lähdin kokeilemaan ja kyllähän ne onnistuikin (luulisin 🙂 ) Lahjaksi voi antaa myös teepä-itse-settejä, joissa purkkiin laitetaan raaka-aineet ja etikettiin ohje. Tällöin antaja ja saaja jakaa kokemuksen kahdelta eri kantilta.

 

10. Matka – reissu tai retki

Välillä pois kotoa. Kohteen päättää antaja tai saaja. Kohde voi olla kaukomaa, lähiseutu, naapuripitäjä, kylpylä, viikonloppuretki keskelle ei mitään, perheloma laivalla tai vaikkapa vain laavuretki korpeen. Tästäkin löytyy hintavaihtoehtoja laidasta laitaan. Jokainen päättää itse mikä omalle pussille ja elämäntilanteelle sopii parhaiten.

 • Miksi ottaisin lahjaksi: Reissaaminen on kivaa, mutta jos mies yllättäisi koko perheenmetsäretkellä, olisi sekin jo jotakin, koska siinä on toinen sentään miettinyt jotakin normaalista poikkeavaa. Kerran löysin itseni Roomasta, ja sen jälkeen olen odottanutkin seuraavaa lahjamatkaa 😉
 • Miksi antaisin lahjaksi: Perheenä jos reissuun lähdettäisiin, olisi se samalla lahja minulle. Lahjakortti toimii tässäkin jälleen hyvin, jos  haluaa muistaa jotakuta muuta eikä ajankohta ole aivan varma.

 

Seuraa Hima Saimia: Facebook, Instagram, Bloglovin’ ja/tai Blogit.fi

Mainokset

One thought on “10 parasta (lähes) aineetonta joululahjaideaa mitä voit toivoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s